Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välkommen till avdelningen för öron- näs- och halssjukdomar

Avdelningen utbildar årligen över 200 studenter inom ämnet öron-näs-och halssjukdomar vid läkarprogrammets Termin 9. Vi har också kurser för ST-läkare inom området ÖNH -"Den svåra luftvägen" och "Grundläggande kirurgiska tekniker", samt utbildning för sjuksköterskor, logopeder och audiologer.

Vid avdelningen bedrivs en klinisk patientnära forskning inom en rad områden som rör funktions- och sjukdomsområdet öron -näs- och hals. Forskningen sker i nära samarbete med flera andra avdelningar inom Sahlgrenska Akademin, samt Sahlgrenska universitetssjukhuset och i nationell och internationell samverkan.

Patientärenden och frågor som rör sjukvården vid öron-näs-och halskliniken hänvisas till Sahlqrenska Universitetssjukhusets webbsidan Område 5 Öron-näs- och halssjukvården


NYHETER


Blir du yr när du lägger dig eller vänder dig i sängen?

Denna enkla fråga identifierar effektivt och enkelt om en person lider av godartad och botbar lägesyrsel, så kallad kristallsjuka. En sjukdom som går att bota genom manöverbehandlingar, där man har som målsättning att få kristallerna på rätt plats igen.Godartad lägesyrsel är vanligt och förekommer ofta odiagnostiserat bland äldre. Många lider i det tysta av yrsel och obalans, vilket har stor inverkan på livskvaliteten. Läs hela pressmeddelandet om forskaren Ellen Lindells avhandling.
Läs mer om hennes forskning på hennes profilsida


Gunhildur Gudnadottirs - årets avhandling vid vår institution

PRIS: Gunhildur Gudnadottirs avhandling “Paediatric sleep-disordered breathing - diagnostics and treatment” har utsetts till årets avhandling vid institutionen för kliniska vetenskaper 2018. Hennes forskning blev också uppmärksammad i etermedia (se länken ovan).

Det är Dr Arnt Vestbys Forsknings-Stiftelse som finansierar priset ”Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin” och det är efter rekommendation av bedömningskommittén och dekan Agneta Holmäng som pristagarna väljs ut. Läs mer i Akademiliv, och priset delas ut den 28 maj 2019.


Första kursen i kirurgisk färdighetsträning på KAT

Den 5 mars genomfördes den första kursen i kirurgisk färdighetsträning på det nyöppnade KAT Kirurgiskt & anatomiskt träningscentrum på Medicinareberget. Det var fem ÖNH-kirurger som gick en endagskurs i Funktionell Endoskopisk Sinuskirurgi (FESS). Kursen är ett samarbete mellan KAT (SU/GU), Avdelningen ÖNH, Kliniken ÖNH med tekniskt stöd från Stortz, Olympus och Medtronics.

Kurser på KAT kommer från och med nu att vara en del i den fortlöpande utbildningen i kirurgiska färdigheter vid Avdelning/klinik ÖNH SU för att säkra kvalitet i den kirurgiska ÖNH vården, minimera vårdskador och säkerställa en utveckling av ÖNH kirurgin för framtiden.

- Vi vill rikta ett särskilt tack till Margareta Berg och Magnus Braide vid GU och Anna Nilsdotter vid SU för att den här möjligheten nu erbjuds, säger
Johan Hellgren Avdelningschef på ÖNH.

Läs mer om KAT


Aktuella forskningsområden

  • Benförankrade hörapparater och osseointegration inom ÖNH
  • Inflammatorisk sjukdom i matstrupen
  • Inflammatorisk sjukdom i de övre luftvägarna
  • Näspolypos
  • Sömnrelaterade andningsstörningar hos barn och vuxna
  • Nationell kvalitetsregister forskning
  • Hälsorelaterad livskvalitet i huvud och halscancer
  • Nutrition vid huvud- och halscancer
  • Markörer vid huvud- och halscancer

Birgitta Wahlströms pris

Birgitta Wahlströms pris går i år 2020 till Claes-Henrik Berg. Förra året 2019 gick det till Hugo Davidsson.

Priset instiftades 2009 och skall tillfalla en ST-läkare på ÖNH-Sahlgrenska universitetssjukhuset, som visar särskilt intresse för att se hela människan i varje patient.

Läs mer om priset

Aktuella disputationer

Ellen Lindell - Dizziness and Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV) among older adults - Health-related quality of life and associating factors
Datum: 2020-04-03 kl 09:00-11:30
Länk direkt till avhandlingen och kort sammanfattning kommer finnas på Ellens profilsida

Länk till övriga disputationer inom avdelningen

Kalender

Till kalendern

GUL

Göteborgs universitets lärplattform

Här hittar du de kurser och program som använder GUL.

ÖNH-byggnaden SU

ÖNH-byggnaden SU

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2020-01-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?