Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välkommen till avdelningen för öron- näs- och halssjukdomar

Avdelningen utbildar årligen över 200 studenter inom ämnet öron-näs-och halssjukdomar vid läkarprogrammets Termin 9. Vi har också kurser för ST-läkare inom området ÖNH -"Den svåra luftvägen" och "Grundläggande kirurgiska tekniker", samt utbildning för sjuksköterskor, logopeder och audiologer.

Vid avdelningen bedrivs en klinisk patientnära forskning inom en rad områden som rör funktions- och sjukdomsområdet öron -näs- och hals. Forskningen sker i nära samarbete med flera andra avdelningar inom Sahlgrenska Akademin, samt Sahlgrenska universitetssjukhuset och i nationell och internationell samverkan.

Patientärenden och frågor som rör sjukvården vid öron-näs-och halskliniken hänvisas till Sahlqrenska Universitetssjukhusets webbsidan Område 5 Öron-näs- och halssjukvården


Kommande disputation 9 februari - Gunnhildur Gudnadottir

Paediatric sleep-disordered breathing - diagnostics and treatment

Datum: 2018-02-09 Tid: 09:00 - 11:30
Lokal: Hjärtats aula, Blå stråket 5/Vita stråket 12, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

- Vi har visat att om man opererar bort en del av halsmandlarna istället för hela, så har barnen minder smärtor efter operationen och återhämtar sig därför snabbare och stannar inte hemma lika länge. Detta har nu blivit en allt vanligare operationsmetod, säger Gunnhildur Gudnadottir.

I den hälsoekonomiska studien som gjorts använde man sig av det nationella kvalitetsregistret för tonsilloperation, samt Försäkringskassan avseende tillfällig föräldrapenning för vård av barn. Kostnaderna i form av VAB när hela halsmandlarna opereras bort var 61 procent högre än då enbart delar opereras bort, detta är ytterligare en pusselbit som talar för nyttan av denna operationsmetod. Läs mer om hennes avhandling


Med paraply i kongresspåsen

I början på juni i år höll the Nordic Association of Otolaryngology en 3-dagar lång nordiska kongress i Göteborg på Gothia Towers. Med över 700 deltagare slog kongressen i år ett rekord. Den har hållits vart 3:e år sedan över 100 år tillbaka och vart 15:e år är den i Sverige, men bara vid ett tillfälle tidigare har den varit i Göteborg.

Vad får man ut av att arrangera internationella kongresser på hemmaplan inom sitt eget forskningsområde? Vi bad Johan Hellgren chef vid Avdelningen för ÖNH vid Sahlgrenska akademin berätta lite om hur man lyckas med detta och även ge lite tips på vägen.

- Att nobelpristagare professor Arvid Carlsson kunde komma som inspiratör var särskilt lyckat, säger Johan Hellgren chef vid avdelningen för öron-, näs och halssjukdomar vid Sahlgrenska akademin. Johan är också ordförande för The Nordic Association of Otorhinolaryngology, som höll kongressen, och var även med i den lokala organisationskommittén som anordnade mötet. Läs hela artikeln


Näskortisonspray hjälper snarkande barn

 En ny studie visar att barn som snarkar kan bli hjälpta av näskortisonspray istället för operation.

- Det är en enkel behandling, den har inga biverkningar, så den tolereras väl sen har man ju alltid möjlighet att operera senare om näskortisonsprayet inte räcker men vi har ju sett att i många fall blir barnen helt bra och behöver ingen operation speciellt dom som inte har grava symptom från början, säger Gunnhildur Gudnadottir, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och forskare vid institutionen för kliniska vetenskaper

Läs och lyssna på Carin Holmbergs reportage på Sveriges Radio 4 juni


 

Senaste disputationerna

Gunnhildur Gudnadottir 180209 (kommande) - Paediatric sleep-disordered breathing - diagnostics and treatment

Helene Larsson 150529 - Aspects on the management o f patients with eosinophilic esophaqitis

Nina Pauli 150123 - Treating radiation-induced trismus in head and neck cancer;Exercise intervention and risk structures

Aktuella forskningsområden

  • Benförankrade hörapparater och osseointegration inom ÖNH
  • Inflammatorisk sjukdom i matstrupen
  • Inflammatorisk sjukdom i de övre luftvägarna
  • Näspolypos
  • Sömnrelaterade andningsstörningar hos barn och vuxna
  • Nationell kvalitetsregister forskning
  • Hälsorelaterad livskvalitet i huvud och halscancer
  • Nutrition vid huvud- och halscancer
  • Markörer vid huvud- och halscancer

Eva Hammerlid välkomnas som adjungerad professor inom öron- näs- och halssjukdomar

Vid den högtidliga installeringen av universitets nya professorer den 28 april i år, välkomnades Eva Hammerlid som adjungerad professor.

Hennes huvudsakliga forskning handlar framför allt om nutrition och livskvalitet vid huvud-halscancer (HH-cancer). Bland annat utvecklar hon ett livskvalitetsfrågeformulär i samarbete med den europisk organisation EORTC.

Läs hela intervjun och se hela bildspelet från installationen på Akademliv

Bild: Eva Syns näst längst till vänster.

Birgitta Wahlströms pris

Birgitta Wahlströms pris går i år 2017 till Erik Renvall

Priset instiftades 2009 och skall tillfalla en ST-läkare på ÖNH-Sahlgrenska universitetssjukhuset, som visar särskilt intresse för att se hela människan i varje patient.

Läs mer om priset

Kalender

Till kalendern

ABC - Praktisk handläggning av näsblödning

Nyligen publicerades i Läkartidningen en artikel om "Praktiska handläggningen av näsblödning" - steg för steg, med bilder och förklaringar.

Artikeln är författade av Ulrika KE Svensson, ST-läkare och Johan Hellgren,docent, överläkare båda på öron-, näs- och halskliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset, samt Göteborgs Universitet.

Läs hela artikel med bilder i Läkartidningen 2016 Volym 113.

GUL

Göteborgs universitets lärplattform

Här hittar du de kurser och program som använder GUL.

ÖNH-byggnaden SU

ÖNH-byggnaden SU

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2017-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?