Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tissue Engineering

Nya organdelar skapas med avancerad kirurgi

 

Tissue engineering är en teknik för att framställa vävnad och hela organ, med hjälp av stamceller, ofta patientens egna.

På ÖNH-kliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset utförs avancerad luftvägskirurgi. Vid dessa ingrepp uppkommer ibland kritiska moment där det inte finns tillräckligt med frisk vävnad för att kunna återskapa luftvägen. För dessa fall har vi utvecklat tissue engineering och kan då ersätta med regenererad vävnad från organdonator. Denna vävnad, som kemiskt tvättats ren från DNA, kräver inte någon immunosuppression för patienten efter operation. 2011 utfördes den första luftrörstransplantation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Forskningen sker på Laboratoriet för Transplantation och Regenerativ Medicin  under ledning av professor Michael Olausson. Från ÖNH-kliniken deltar docent Hasse Ejnell och specialistläkare Malin Berg.

Detta är ett kliniskt samarbete med många av klinikerna på Sahlgrenska universitetssjukhusets, däribland de Transplantation- och Thoraxkirurgiska klinikerna. Kvalitetssäkrad utveckling av proceduren, för klinisk applikation, sker på Vävnadslaboratoriet  under ledning av professor Anders Lindahl.

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2015-12-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?